PIRMO REIZI LATVIJĀ! DUMBRĀJA LUMINISCĒJOŠO GLEZNU IZSTĀDE. 2024

LTV1 KULTŪRAS ZIŅAS 04.09.2024. SIŽETS ŠEIT!

  • PIEDALĀS 12 Latvijas mākslinieki!
  • KUR? Jūrmalā, Ķemeros, pie MEŽA MĀJAS, BRĪVĀ DABĀ.
  • KAD? Izstāde apskatāma no 24.08.-06.10.2024. Tumsā, gleznas būs izgaismotas, kad vislabāk varēs redzēt luminiscējošo efektu!
  • IDEJA: 2024.gada 11.augustā, MEŽA MĀJĀ: ADRESE - ĶEMEROS, norisinājās Dumbrāja luminiscējošo gleznu plenērs, kur piedalījās 12 mākslinieki. Priecājos, ka tiku apstiprināta dalībai. Plenēra idejas pamatā - uz jau nokalpojušiem informācijas stendiem, māksliniekiem tika piedāvāts gleznot Ķemera Nacionālā parka raksturojošus augus un dzīvniekus. Katrs varēja izvēlēties, ko gleznot. Pirms plenēra sākuma, tikām aicināti, iesūtīt darbu skices. Es uzreiz izvēlējos gleznot purva purenes, kas zied pavasarī, jo dzeltenā krāsa man ir ļoti mīļa un šīs, mazās puķītes īpaši skaisti rotā parku pavasaros. Gleznošanas procesā, man uz rokas nolaidās spāre! Ar špakteļlāpstu, ar ko tobrīd gleznoju purenītes, ātri uzskicēju mazo spārīti, kamēr viņa man pozēja. Kad bija gatavs, viņa aizlaidās! Tādu, ātro spārītes portretu, Jus varat redzēt manā gleznā. Vēl viens raksturīgs iemītnieks ir lielā zīlīte. Sākotnēji, nebija doma gleznot putniņu, bet procesā, atcerējos, ka pie mājas, putnu būrītī, mums jau kuro gadu dzīvo zīlītes ģimene un, priecē ar savām dziesmām cauru gadu! Tā nu, gleznā iegleznojās arī zīlīte. Gleznoju ar akrila, eļļas un luminiscējošajām krāsām, izmantoju grafikas nospiedumu tehniku ar mazo, rokas rulli. Jaucot šīs krāsas un tehnikas kopā un katru atsevišķi, piešķīru gleznai mūsu, Ķemeru Nacionālā parka noskaņu, ar kritušiem kokiem, dažādām lapiņām, ūdeni, tāluma sajūtu, ka tur, aiz kokiem ir kaut kas noslēpumains, aicinošs.  Tā bija skaista pieredze!
  • IZSTĀDE: 24.augustā, no plkst. 21:00 - 01:00 notika izstādes atklāšana. Jo tumšāks palika, jo izteiksmīgāk spīdošās krāsas iezaigojās, izceļot daudz mazus sīkus fragmentus gleznā, ko dienas gaisma slēpj! Pārsteigumi ir ieraugāmi tikai tumsā! Mūzika, īpaši zemos basos, kas pavadīja izstādes atklāšanu, tikai pastiprināja noslēpumainības sajūtu.
  • IZSTĀDE BŪS APSKATĀMA: līdz 6.oktobrim. Aicinu Jūs, brauciet apskatīt īpaši tumšajā laikā, jo tad visas 12 mākslinieku gleznas, būs izgaismotas! Katrai gleznai klāt ir neliels apraksts.
  • Paldies organizatoriem par brīnišķīgo ideju! Ķemeru Nacionālais Parks: MĀJAS LAPA INSTAGRAM FACEBOOK
  • Pasākums notika, Jūrmalas valstspilsētas līdzfinansētā iniciatīvas projektā "Kultūras norišu bagātināšana Ķemeros 2024.gadā", ietvaros.

Aicinu Jūs, apskatīt plenēra procesu un izstādes atklāšanas foto!